Diskuse

Tři cesty vývoje evropské dluhové krize

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Premium.Brand

21. 9. 2011 9:14
Řecko - rozmazlenej fracek

Představte si, že máte dítě. Nepovedený. Neposlouchá, dělá si, co chce. Ničí váš majetek, hodnot si neváží, pořád něco chce, nedodržuje dohody. Přesáhlo to únosnou míru, už to nevyřeší pár facek. Ano, špatně jste ho vychovali. Vy jste ale rodič a máte ho přes to všechno rádi. Co uděláte?

1. Převáží pozitivní emoce. Budete - i když neradi - tolerovat jeho výstřelky, a nenecháte ho dojít až na dno. Bude vás to stát sice spoustu peněz, ale prostě je obětujete, protože nakonec to je menší zlo, než vidět jeho záhubu. Smíříte se s tím, že nikdy nebude samostatné a bude vždy vyžadovat vaši podporu.

2. Naštvete se a řeknete DOST. Zastavíte penězovod, nakonec je dospělé, občanku má, tak ať se stará samo. Víte, že vás bude až do smrti obviňovat ze všeho, co si lze představit: z toho, že jste ho špatně vychovali (to jediné je pravda),  že si zaslouží lepší péči, že má nárok na peníze, že má horší podmínky než ostatní děti, že... že... atd. Padne na dno, bude rýt rypákem v zemi.

Co zvolíte vy?

0 0
možnosti

Karel Zvára

21. 9. 2011 23:29
Re: Řecko - rozmazlenej fracek

Myslím si, že jste si odpověděl sám. Předpokládáte totiž, že Řecko je někomu podřízené - tedy, že nejde o suverénní stát vázáný jen mezinárodními smlouvami, kde je jako rovnocenný partner. Předpokládáte, že Řecko je protektorát. Německý protektorát? To je nejbližší analogie s dětmi, kterou si ohledně státu dokážu představit (a děti mám čtyři). Stát totiž není člověk, který postupně získává schopnosti a ze zcela závislého na rodiči (novorozenec) se stává individuem.

Cesta, ve které státy EU končí v područí nejsilnějšího, je první cestou v mém článku.

Ta analogie kulhá ještě v tom ohledu, že řecká civilizace je mnohem starší než německá :-).

0 0
možnosti

děs_a_hrůza

19. 9. 2011 21:04
Hmm ...

Mám pocit, že při demonstrované hloubce analýzy, lzde dojít k téměř jakémukoliv závěru. (Aspirujcící) politik pak dojde vždy k obrazu svému. Zvláště, když začne zcela bezostyšně tvrdit, že ví co občané (Evropané) chtějí.

0 0
možnosti

Karel Zvára

19. 9. 2011 22:57
Re: Hmm ...

Netvrdím přece, že vím co Evropané chtějí. Jsem přesvědčen, že to nikdo neví ani vědět nemůže. Tím méně se mi líbí vnucování měnové, fiskální a politické integrace, v malé potom třeba úsporek, nevařících kávovarů nebo třeba standardizovaného prodeje zelí či jiné "konání dobra" (úmyslně v uvozovkách).

V článku však tvrdím, že alespoň někteří Evropané nechtějí užší integraci, protože to manifestovali odmítnutím Evropské ústavy v národních referendech.

0 0
možnosti

certik_bertik

19. 9. 2011 15:18
myslím

že by to měli udělat tak jako v ČR, musí Řecku půjčit vlastní občané

0 0
možnosti

Primak

19. 9. 2011 14:39
Jedním slovem - povrchní

Nezlobte se, ale čekal jsem víc..mnohem víc. Tvrdit, že  jediným důvod současné dluhové kroze je eurozóna je velmi laciné. Tvrdit, že řešení spočívá pouze v jejím rozpadu je nesmysl. V intencích Vašeho článku je tedy dluhová krize čistě problém evropský. Mám pro Vás novinu - je to problém mnohem většího rozsahu.

Pokud chcete psaát o řešení, měl byste nejprve umět pojmenovat příčiny a to jste doslova odfláknul a hlavně jste vůbec netrfil onem pověstný hřebíček na hlavičku.

Vy jste  ekonomický guru SSO? Pak mám další dobrý důvod tuto stranu nevolit.

Tomáš Balvín

1 0
možnosti

Karel Zvára

19. 9. 2011 15:24
Re: Jedním slovem - povrchní

Tak mne, prosím, poučte. Kde je podle Vás důvod současné dluhové krize v eurozóně? Za ekonomického guru Svobodných se nepovažuji. Například Petr Mach má vyšší ekonomické vzdělání i zkušenosti než já.

0 0
možnosti

petrph

19. 9. 2011 14:30
máte to hezky sepsané,

Až na ten naprosto  idealistický závěr v posledním odstavci. Přečtěte si ho ještě jednou a zamyslete si zda toto všechno zařídí pouhý rozpad eurozóny. Nakonec, u nás  se eurem ještě neplatí a žádný ekonomický ráj a prosperita ,

kde "nikdo není nucen platit za chyby (nebo úmyslné "chyby" - třeba hýřivou sociální politiku nesoucí hlasy ve volbách) druhých ", kde bude každý dělat to co umí nejlépe, a po čem je zároveň poptávka a ne

to, co několik lidí v Praze  (na názvu města opravdu nezáleží)

rozhodne, že "je správné".a  ve které spolu lidé obchodují dobrovolně na základě očekávání užitečnosti obchodu pro obě strany.

se nějak nekoná. Nevíte náhodou proč??

0 0
možnosti

Karel Zvára

19. 9. 2011 14:35
Re: máte to hezky sepsané,

Máte pravdu, pouhý rozpad eurozóny to nezajistí. EU a ČR se v ohledu obecné svobody zas tolik neliší. Proč tomu tak je jenom tuším. Jsem totiž přesvědčen, že lidé nejdřív musejí sami zjistit, že svoboda je užitečná pro všechny, a že původní snahy o zajištění aspoň trochy jídla nejchudším se zvrhly v "právo na dovolenou u moře". Však to dobře vystihl už Milouš Jakeš - viz konec mé odkazové stránky http://www.zvara.cz/odkazy/

0 0
možnosti

Inzheim

19. 9. 2011 14:23
Zdá se

že když ty všechny projevy rozumu i ironie abstrahujeme, dostaneme koncentrát, že se sjednocené evropské státy nejraději ihned vrátí ke svým národním měnám a obnova těchto měn se bude slavit zhruba 1 týden každoročně--- jako vítězství rozumu. A jakékoli náklady na obnovu měny se budou za 3 roky zdát jako perfektní vtip.

0 0
možnosti

Karel Zvára

19. 9. 2011 14:26
Re: Zdá se

Pokud byste sám (nebo s jinými dobrovolníky) chtěl hradit náklady na udržování eurozóny, bránit Vám nebudu ;-).

0 0
možnosti

Gašpo_2

19. 9. 2011 13:50
Dávam karmu

hoc si nemyslím, že Vaša tretia cesta je riešenie. Podľa mňa už v rámci tohoto systému žiadne neexistuje. Štáty sa budú naďalej zadlžovať až ich dlh pohltí. A je jedno, či s národnou menou, alebo bez nej. Inflácia, či devalvácia je už príliš slabý nástroj na to, aby dokázal účinne znížiť zadĺženie. Respektíve nie je to možné bez strmého poklesu životnej úrovne a eskalácie sociálnych nepokojov. Obrovský problém je totiž aj presun vačšiny pracovných príležitostí do Ázie. Západ už nedokáže žiť inak než na dlh s umelou zamestnanosťou a prebujelým sociálnym systémom.

Myslím, že jediná cesta ako z toho von je normálne natvrdo vymazať štátne dlhy, radikálne zmeniť finančný systém a viac uzavrieť národné ekonomiky. Toto je úplne mimo možnosti stávajúcej politickej scény.:-/

0 0
možnosti

Karel Zvára

19. 9. 2011 13:55
Re: Dávam karmu

Díky. Ovšem vymazat státní dluh = bankrot. Že to jde (a nemusí to být dobrovolné) ukázala třeba před deseti lety Argentina. Vlastně byla v podobné situaci, i když změnu měny měla jednodušší (prostě přestala fixovat kurz na USD). Přesto ten otřes trval několik let.

Souhlasím s poslední větou "Toto je úplne mimo možnosti stávajúcej politickej scény" - oni to budou tlačit seč budou moci, protože s tím stojí a padá jejich moc (oni = mnozí úředníci/politici aktuálně ve funkcích). Ač je to mimo politické možnosti, stejně k tomu dojde. V horším případě přechodem k nějaké jiné totalitě.

0 0
možnosti

strycek-Joe LLC

19. 9. 2011 13:45
Vy si foukáte Zvaro

, jako kdyby Váš režim tuto zemi snad zplundroval méně, než řecký Řecko. Není tomu tak, rozdíl je jen v délce plundrování - Vy jste na to neměli od roku 1989 tolik času

0 0
možnosti

Karel Zvára

19. 9. 2011 13:48
Re: Vy si foukáte Zvaro

Jaký "můj režim"? Nezažil jsem takový.

0 0
možnosti