Diskuse

Příští složenka na veřejné dluhy může být skutečná...

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hafusak2

27. 11. 2010 12:05
Vypadá to, že naši vědátoři dostanou brzo úkol:

Vyšlechtit a geneticky upravit nového tvora označeného jako "nový občan České republiky". Od občanů jiných států se bude lišit následovně: Menší hlavou - aby věřil všemu, co mu věrchuška napovídá a byl vybaven naprostou poslušností. Nejméně 4 ruce - aby stihl pracovat na všech úkolech co mu kdo uloží. Klokaní kapsou s vemenem - aby jeho peníze mohly být dojeny na úhrady dluhů: komunálních, státních, podporu Řecka, Irska a dalších, taktéž bankami a obchodními řetězci. .....  Pevně věřím, že v zadání budou ještě další požadavky vládní koalice, které by měl správný občan mít.

0 0
možnosti

Stará kára

27. 11. 2010 10:59
Srovnání s hypotečním úvěrem nesedí

Půjčka státům není zajištěná. V případě hypotéky se zásadně jedná o půjčku zajištěnou nemovitostí. Proto jsou úroky z hypotečních půjček nižší (neboť o cenu nemovitosti, jíž je půjčka zajištěna je riziko menší). Ručit nemovitostmi (a snížit úrok) mohou i obce.

0 0
možnosti

Více takových Kožených

27. 11. 2010 11:57
Re: Srovnání s hypotečním úvěrem nesedí

Brilantní úvaha. ;-D Dokud ceny nemovitostí nespadnou na třetinu ceny, což je u stavebních bublin z hypoték téměř jistota. :-) Podobně uvažovali v USA u subprime hypoték, kde počítali s tím, že ceny nemovitostí nikdy nespadnou a bum, sedmá apokalypsa hospodářské krize. 

0 0
možnosti

rezjir rezjir

27. 11. 2010 8:28
Veřejným statkem je to, na čem se občani

hlasováním rukama dohodnou dle nějakého usu, že jde o veřejný statek.

0 0
možnosti

Karel Zvára

28. 11. 2010 12:47
Re: Veřejným statkem je to, na čem se občani

To by potom byla demokracie bez přívlastku - tedy diktatura většiny. Souhlasil byste tedy i v případě, že by se většina shodla na tom, že Váš dům je veřejným statkem a prostě by ho "zobecnili"? (od slova "znárodnit")

0 0
možnosti

duhacenzor

27. 11. 2010 7:53
Podstatné je jedno:

ekonomie, neekonomie, většina z nás jsou skutečně taková lemra, že si neuvědomují, že nějaký "státní/obecní dluh" je ve skutečnosti jejich vlastní dluh, který je a bude po nich i s tučnými úroky vymáhán, prostředky tatíčka státu začínají u vyšších  daní, končí u "státního bankrotu" (tj. seberou obyvatelstvu úspory). Nás, co to víme marně mrazí při čtení zprávy: státní dluh je letos pouze 250 miliard;-D

Povinně vyrovnaný rozpočet včetně mírné reservy s výjimkou své vlastní domácnosti neprosadíš, stát/obce hospodaří vždy s cizími (tedy tvými) penězi, není ničím vázán, dluhy neplatil, neplatí, platit nebude, od toho má ovčany.:-/

0 0
možnosti

petrph

27. 11. 2010 7:48
začněme otázkou

jakou roli můžou mít občané na tom aby obec nezbankrotovala-přiznejme si že velmi malou-pouze že jednou za pár let si zvolí své radní.Další kroky-tedy průhlednost hospodaření a zakázek mnoho nezmění,právě na malé obci,i přes "neprůhlednost" a "neveřejnost" každý vidí každému do talíře a všeobecně se ví komu a kolik rada  sype. Deklarovaná veřejnost sama o sobě nic nezmění, leda by vzali na starostu a radní hole.Což v rámci novodobého humanismu asi nepadá v úvahu.

Spíše se ptejme (popřípadě idealistů na vnitru)jakým způsobem by se měli občané na splácení bankotu podílet.kdo by jaksi taksi ty zvýšené daně platil?Pouze obyvatelé obce s trvalým bydlištěm?Tak ono přehlásit se trvale u o vesnici vedle není problém. Tak že by se zvýšení  platilo podle baráku (ona za nemovitost či opravu chodníku), takže by platili i lufťáci?No jo ale ti zase hlasovat nemůžou vůbec čili by platili za jiné.Vzhledem k tomu že ti i oni se můžou sebrat a odstěhovat jinam se nabízí otázka zda by "šel" dluh s nima??

0 0
možnosti