Karel Zvára

Nešťastná amnestie

2. 01. 2013 21:42:30
Prezident Václav Klaus vyhlásil při příležitosti 20. výročí nezávislosti České republiky dílčí amnestii. Osobně to považuji za nešťastný krok, kterým mne Václav Klaus rozhodně nepotěšil.
Tradiční středoasijská věznice
Tradiční středoasijská vězniceKnihovna Kongresu USA

Prvním důvodem je nepředvídatelnost kroku. Amnestie a přerušení stíhání, dokonce včetně zahlazení trestu, znamená, že někteří odsouzení (kteří měli to štěstí, že byli stíhání a odsouzeni ve vodnou dobu) budou v budoucnosti na rozdíl od ostatních trestaných za čisté, bez záznamu v trestním rejstříku. Musela amnestie obsahovat i zahlazení?

Druhé mé zklamání ohledně amnestie tkví v tom, že se pro mne Václav Klaus stal méně čitelným. V jeho jiných postojích zůstal pevný - ač po velkém tlaku podepsal Lisabonskou smlouvu, na nebezpečí hrozící z EU-centralizace upozorňoval dlouhé roky. Podobně se mnohem dříve než jiní kriticky věnoval teorii o člověkem způsobeném globálním oteplování. Amnestie Václava Havla (především tu velkou první) kritizoval, po deseti letech ve stejné funkci však neočekávaně sáhl k podobnému kroku.

Třetí zklamání spočívá ve vědomí, že zrušením dlouho probíhajících trestních stíhání mohlo snadno dojít ke znemožnění vymožení náhrady škody od amnestovaných stíhaných. Nejsem odborník na právo ani na pravomoci prezidenta (takže nevím, zda je můj následující alternativní návrh možný), nicméně bych byl raději, aby amnestie (když už byla vyhlášena) sice zrušila budoucí vykonatelnost trestu odnětí svobody, ovšem nezrušila probíhající hledání pravdy v trestním řízení.

Amnestie je pravomocí prezidenta, která podléhá kontrasignaci předsedy vlády. Pokud by mne Petr Nečas mohl ještě něčím zklamat, zklamal by mne také. Ovšem to se nestalo, neboť od něj už vůbec nic neočekávám.

Amnestii považuji za mimořádný nástroj vhodný jen pro období mimořádné změny. Tedy po válce pro propuštění a skončení stíhání dezertérů, po změně režimu pro propuštění politických vězňů. Přeplněnost věznic ani dlouhá doba trvání stíhání pro mne nejsou dost dobré důvody pro amnestii. Jistě, 8 let stíhání je skutečně moc. Přeplněné věznice jsou jistě také problém. Ale není to důvod pro "pouštění žilou".

Pokud by však Václav Klaus mohl být a byl mezi současnými prezidentskými kandidáty, byl by přesto stále mojí jasnou volbou. U něj jsem totiž, na rozdíl od všech jiných kandidátů, přesvědčený, že nepodepíše přistoupení ČR k smlouvě o ESM, že nepodepíše případné další rozšiřování pravomocí EU, a že bude nejlépe z dostupných kandidátů obhajovat principy svobody.

Autor: Karel Zvára | karma: 24.55 | přečteno: 1489 ×
Poslední články autora