Na dlouho poslední šance na trvalou euro-výjimku

Dnes odletí premiér Nečas na jednání Evropské rady v Bruselu. Ve čtvrtek večer bude s ostatními státníky ze zemí Evropské unie a s "prezidentem" van Rompuyem večeřet. Na páteční ráno je naplánováno podepisování přístupové smlouvy s Chorvatskem, odpoledne se bude jednat o "řešení dluhové krize". Pan premiér má na dlouhou dobu poslední šanci prosadit jeho požadavek rozhodnout si o zavedení eura v České republice v referendu.

Smlouva dluhůReformy.cz

Česká republika, na rozdíl od Spojeného království a Dánska, nemá trvalou výjimku na zavedení eura. Může se tedy stát, že euro zavedeme bez referenda i bez ústavního schvalování v parlamentu nebo dokonce pod nátlakem (viz jeden ze starších článků).

I referendum bez trvalé výjimky na zavedení eura má svůj smysl - může alespoň zavázat ústavní činitele, aby bránili jeho zavedení, byť třeba i obstrukcemi při stanovování přepočítacího kurzu. V takovém referendu bychom však nehlasovali o zavedení eura, ale jen o "snaze zavést či snaze nezavést euro".

Pokud chce premiér Nečas referendum o zavedení eura v České republice, měl by prosadit trvalou výjimku, a to tak, aby byla v přístupové smlouvě s Chorvatskem. Má na to celý čtvrteční večer. Pokud se podaří výjimku prosadit a přístupovou smlouvu ve všech příslušných zemích ratifikovat, budeme moci s klidným svědomím schválit i ratifikaci rozhodnutí Evropské rady o změně článku 136 SFEU ("trvalý euroval" - ESM).

V každém případě by, pokud to pan premiér myslí s referendem o euru vážně, měl zvážit jeho provedení (tj. také jeho umožnění obecným zákonem o referendu nebo alespoň speciálním zákonem o referendu o euru) společně s krajskými volbami na podzim 2012. Náklady na referendum by tak byly velmi nízké.

Autor: Karel Zvára | čtvrtek 8.12.2011 10:01 | karma článku: 20,90 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Karel Zvára

Hrátky s grafy

22.3.2019 v 13:06 | Karma: 22,80

Karel Zvára

Nešťastná amnestie

2.1.2013 v 21:42 | Karma: 24,55