Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čekáme na Vaše jasné vyjádření proti "eurovalu", pane premiére..

Premiér Petr Nečas v březnu dohodl a svým hlasem podpořil účast České republiky na Evropském stabilizačním mechanismu (ESM), tedy na tom, čemu Slováci říkají "trvalý euroval". Od tohoto kroku jej tehdy Svobodní zrazovali. Petr Nečas na trvalý euroval kývl a napsal k tématu poměrně dlouhý dopis. Mohlo by se zdát, že si Petr Nečas v posledních dnech si uvědomuje, jaké důsledky by pro Českou republiku mohla účast na trvalém eurovalu (ESM) znamenat. Dokonce navrhuje, abychom o "přistoupení k euro" rozhodovali v referendu.

Premiér Petr Nečas má zřejmě jiný názor na postup "přijetí eura" než jaký uvádí primární právo - tedy Smlouva o Evropské unii (SEU) a Smlouva o fungování Evropské unie (SFEU). Argumenty, pro které tvrdím, že o přijetí eura nerozhodneme sami, ale rozhodnou o něm ("kvalifikovanou většinou") státy eurozóny v Radě EU na návrh Komise, jsem uvedl v jednom z předchozích článků. Chceme-li referendum o euru, budeme muset změnit primární právo (smlouvy). To by možná šlo, pokud přijetím takové trvalé výjimky podmíníme např. schválení ESM. Já bych však byl rovnou pro referendum o vystoupení z EU. Tím totiž vyřešíme nejen problém "transferové unie", ale také problém "všeregulující unie" (tedy novodobého centrálního plánování). Utekli jsme od Moskvy a zakotvili u Bruselu - z bláta do louže.

Také jsem prezentoval katastrofickou vizi - černý scénář - možného vývoje v případě, že dopustíme změnu článku SFEU a umožníme tak posílení transferové složky Evropské transferové unie (ano, tak ji nazval i premiér Nečas).

Premiér Petr Nečas v již zmiňovaném článku uvedl: "Myslíme si, že by [daňoví poplatníci] neměli nést spoluodpovědnost za dluhy jiných zemí či za problémy cizích bankovních institucí." Nutno přiznat, že tato citace následuje po citaci: "Chceme přispět k ekonomickým krokům vedoucím ke stabilizaci eurozóny." Otázkou však je, co tím myslel.

Transfery tahající trny z pat zadlužených států jako jsou Řecko či Portugalsko na chvilku pomohou - umožní těmto státům splatit právě splatné dluhopisy a "refinancovat" je půjčkou z EFSF či ESM. Ve skutečnosti však tahají trn z pat především bankám, které řádně neprověřily důvěryhodnost (v Řecku opakovaně falšovaných) ukazatelů o vývoji ekonomiky a zadlužení. Tyto transfery tedy především převádějí riziko nesplácení úvěru ze zmíněných bank na daňové poplatníky zemí, které úvěry refinancují - tedy de facto přebírají. V tom smyslu může jít o stabilizaci "na chvíli", ovšem o malér v dlouhodobém horizontu. Vcelku jasně to na svém blogu vysvětluje Jan Polanecký.

11. října 2011 na Slovensku padla vláda premiérky Radičové (SDKÚ-DS). Padla proto, že premiérka spojila hlasování o navýšení EFSF ("dočasného eurovalu") s důvěrou vládě. Toho využila nejsilnější opoziční strana SMER (obdoba české ČSSD) a společně se stranou Sloboda a Solidarita, kterou vede Richard Sulík, nehlasovala pro návrh (a ten musel projít ústavní většinou). Motivace SaS a SMERu se však významně lišily. Zatímco SMERu šlo o likvidaci vlády Radičové a o předčasné volby (budou v březnu 2012, SMER spolu s ostatními kromě SaSu a několika dalších poslanců schválil navýšení EFSF v zápětí po schválení ústavního zákona o zkrácení volebního období - tedy o předčasných volbách), SaSu a jeho předsedovi Richardu Sulíkovi šlo o nepodpoření navýšení EFSF. SaS totiž dlouhodobě avizovala, že se bude držet svých předvolebních slibů a programového prohlášení vlády a nepodpoří další pomoc Řecku či jiným zemím eurozóny ze slovenských prostředků. SaS se tak stala jedinou stranou bývalé slovenské vládní koalice, která se nezprotivila svým předvolebním slibům (Zásadový politik ještě žije: Richard Sulík). Tuto medializovanou zásadovou pozici vycítila Karolína Peake a zřejmě i Petr Nečas.

Co tedy může premiér Nečas udělat?

Co tedy může udělat konkrétně pro dlouhodobou stabilizaci evropského regionu a zároveň pro naplnění jeho představy reprezentované výše uvedenou citací "Myslíme si, že by neměli nést spoluodpovědnost za dluhy jiných zemí či za problémy cizích bankovních institucí." Aktuálně by, podle mne, měl udělat vše pro ODMÍTNUTÍ schválení ratifikace Rozhodnutí Evropské rady o změně článku 136 SFEU s tím, že schvalování této ratifikace již vláda nebude Poslanecké sněmovně a Senátu znovu předkládat.

Jako předseda ODS by mohl doporučit poslancům a senátorům ODS nehlasovat pro (schvaluje se úsavní většinou, je tedy technicky jedno zda poslanci budou hlasovat proti, zdrží se hlasování nebo nebudou přítomni hlasování). Pokud to myslí s odporem proti těmto šíleným transferům v rámci eurozóny vážně, bude se muset postavit jednomu z hlavních proponentů ESM, který návrh na schválení ratifikace průběžně předkládá (a zřejmě z obavy z neschválení vzápětí stahuje - v Senátu už 3x, ve sněmovně zatím 1x) - ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Soudě podle obdivu Karolíny Peake k Richardu Sulíkovi, mohl by pan premiér mít podporu nejen své vlastní strany, ale také Věcí veřejných.

Přeci jen, alespoň podle dokumentu ze Senátu, jde o ekvivalent nějakých 350 miliard Kč (310 mld. Kč, které uvádí dokument ze Senátu a základních 40 mld. Kč pro ECB). A nemusí to být konečná výše účtů. Proti tomu jsou Pandury, Gripeny, ProMoPro nebo nějaký IZIP opravdu "drobnostmi".

Schvalování ratifikace je naplánováno na poslední říjnový týden - jak v Poslanecké sněmovně (sněmovní tisk 348-E, v návrhu pořadu schůze na čtvrtek 27. října 2011) tak v Senátu (senátní tisk 82). Nedovolme, aby tento průšvih "prošel" bez povšimnutí.

P.S. Všimli jste si, že největšími proponenty evropské integrace a transferů jsou sociální demokraté (ČSSD, SMER)? A jak do toho zapadá role Karla Schwarzenberga? Tuto poznámku ponechávám bez dalšího komentáře, názor si udělejte sami.

Autor: Karel Zvára | čtvrtek 20.10.2011 7:04 | karma článku: 38,32 | přečteno: 4278x
  • Další články autora

Karel Zvára

Povinná podpora migrantů z Afriky se blíží

Zaštítěn kouřovou clonou směrnice o copyrightu přijal Evropský parlament 26. března 2019 Usnesení o základních právech lidí afrického původu.

27.3.2019 v 18:03 | Karma: 41,39 | Přečteno: 2426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Karel Zvára

Hrátky s grafy

Data je dobré vizuálně prezentovat tak, aby je divák dobře pochopil. Často je ale možné vybrat z několika různých způsobů ten, který se autorovi nejlépe "hodí do krámu". Tentokrát o tom, zda vstup do EU zlepšil export ČR do EU-15.

22.3.2019 v 13:06 | Karma: 22,80 | Přečteno: 775x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Karel Zvára

Předvolební argumentační zamyšlení

Předčasné volby se blíží. A aby bylo jasné, že nejsem nestranný, hned na začátek uvádím, že v nich kandiduji za Svobodné. Chci se v tomto článku zamyslet nad tím, o co v politice podle mého názoru jde, a jaké argumenty jsou tedy relevantní a jaké nejsou. Pozoruji totiž, že někteří (a střílím i do vlastních řad) v předvolebním nadšení nejspíš nechtěně a nevědomě upřednostňují využití příležitosti pro "šťouchnutí do oponenta" před relevantností argumentů.

14.10.2013 v 7:30 | Karma: 22,46 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Nešťastná amnestie

Prezident Václav Klaus vyhlásil při příležitosti 20. výročí nezávislosti České republiky dílčí amnestii. Osobně to považuji za nešťastný krok, kterým mne Václav Klaus rozhodně nepotěšil.

2.1.2013 v 21:42 | Karma: 24,55 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Omluva Zbyňku Pospíchalovi a společnosti Dial Telecom, a.s.

12. ledna 2012 jsem přednesl úvodní příspěvek na veřejné diskusi Svobodných na téma "regulace internetu". V rámci besedy jsem nesprávně uvedl jako příklad původce špatné konfigurace BGP směrovače společnost Dial Telecom, a.s. a jmenoval jejího zaměstnance Zbyňka Pospíchala (ne však jako původce chyby). Po upozornění beru svá slova zpět. Nesprávně jsem si totiž vzpomněl na úlohu jednotlivých aktérů ve dva roky starém článku, ve kterém jsem se o události dočetl. Tímto se omlouvám Zbyňkovi Pospíchalovi i společnosti Dial Telecom, a.s. a svá slova na jejich adresu, která jsem uvedl na zmíněné besedě, beru zpět.

1.2.2012 v 13:07 | Karma: 7,98 | Přečteno: 583x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...