Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby? Hlavně svobodné..

V souvislosti se současnou vládní krizí se mluvilo o možnosti předčasných parlamentních voleb. V tomto článku bych se chtěl zamyslet nad současným systémem, zejména na financování politických stran a jejich ekonomické moci. Právě skutečnost, že strany, které jsou momentálně "u moci", mohou s využitím veřejných prostředků ovlivňovat příští volby, považuji za důvod, proč jsou u moci stále stejní lidé. Jsou potom volby skutečně svobodné?

Jan Zátorský, MF DNES

Nejprve je nutné si ujasnit co vlastně volební výsledek znamená. Váš vhozený hlas nedává jen důvěru konkrétní straně nebo jednotlivci pro zajišťování "veřejných služeb". Zvolení poslanci-zákonodárci mají mnohem větší možnosti. Mohou prostřednictvím zákonů stanovovat daně, regulovat celá odvětví a rozhodnutími tak zvýhodňovat jimi vyvolené (o důvodech nebudu spekulovat). Úspěšnější strany navíc od státu získávají příspěvky - za volební hlas ("na úhradu nákladů na volby") a "na činnost". "Kupování" hlasů proto pro strany může být výhodné, protože se jim peníze přímo vrátí - ze státního rozpočtu. Kvůli možnosti téměř bezuzdně utrácet mohou získat i další ekonomické výhody - tento článek však není o "kmotrech" (ať už kterékoliv strany).

Aby se volby přiblížily jejich deklarovanému účelu - tedy výběru poslanců zastupujících voliče, považuji za potřebné dosáhnout dvou změn:

(1) Pokud mají být strany financovány ze státního rozpočtu, potom jedině lineárně, tedy podle počtu obdržených hlasů. Za předpokladu, že by strana obdržela 100 Kč z hlas by skutečně malá strana s tisícovkou hlasů získala 100 tisíc Kč. Velká strana s milionem hlasů by inkasovala 100 milionů Kč.  Žádné příspěvky na činnost (a na mandát). Poslanci přece dostávají poslanecký plat a náhrady. Strany zase rádi financují jejich členové a sponzoři. Stát ty rozdávané prostředky také musí nějak získat. Dávalo by tedy smysl, aby tento příspěvek financovali sami voliči. Hlasuješ? Zaplať 100 Kč. Stokorunový úplatek voliči by tak straně nic nepřinesl, prostě by jej jen získala zpět. Nechceme-li "volební daň", zrušme příspěvky stranám úplně.

(2) Jak jsem psal výše, stát může téměř bezuzdně rozhazovat. "Investovat" za vyšší než tržní ceny do technologií ve veřejných zakázkách, kterých se může zúčastnit jen firma s miliardovým obratem (schválně si někdy prostudujte zadání - zvlášť "ekonomické kvalifikační předpoklady" - v Informačním systému o veřejných zakázkách), "kofinancovat" projekty EU (které by často stát vůbec realizovat nemusel a tedy by ušetřil náklady kofinancování) nebo poskytovat státní záruky. Jeden ze sociálně-demokratických politiků kdysi řekl, že stát dluhy platit nemusí. Musí však platit úrokové náklady - tedy úrok z dluhopisu. V roce 2011 tak zaplatíme 78 miliard Kč jen na úrocích. Dluhopisy jsou navíc časově omezené (např. 10-leté) a tak je nutné je splatit. Čím? Přece novými dluhopisy. A pokud to s námi půjde s kopce, ostatní nám půjčí jen za vyšší úrok (který odráží větší riziko nesplácení) - náklady na dluhovou službu se tak zvýší, třeba i na dvojnásobek. Nebyli bychom v Evropě první (Řecko, Irsko, Portugalsko). Bezuzdnost utrácení státem lze přibrzdit snad jedině ústavním zákonem o vyrovnaném rozpočtu. Ani socialisté potom totiž nebudou moci důvěryhodně slibovat "masám", že jim dají něco na co nemají (pastelkovné či jiné sociální dávky a úlevy).

Budou-li splněny tyto dvě podmínky, myslím si, že volby budeme moci považovat za skutečně svobodné.

Autor: Karel Zvára | čtvrtek 21.4.2011 13:33 | karma článku: 22,15 | přečteno: 1943x
  • Další články autora

Karel Zvára

Povinná podpora migrantů z Afriky se blíží

Zaštítěn kouřovou clonou směrnice o copyrightu přijal Evropský parlament 26. března 2019 Usnesení o základních právech lidí afrického původu.

27.3.2019 v 18:03 | Karma: 41,39 | Přečteno: 2426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Karel Zvára

Hrátky s grafy

Data je dobré vizuálně prezentovat tak, aby je divák dobře pochopil. Často je ale možné vybrat z několika různých způsobů ten, který se autorovi nejlépe "hodí do krámu". Tentokrát o tom, zda vstup do EU zlepšil export ČR do EU-15.

22.3.2019 v 13:06 | Karma: 22,80 | Přečteno: 775x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Karel Zvára

Předvolební argumentační zamyšlení

Předčasné volby se blíží. A aby bylo jasné, že nejsem nestranný, hned na začátek uvádím, že v nich kandiduji za Svobodné. Chci se v tomto článku zamyslet nad tím, o co v politice podle mého názoru jde, a jaké argumenty jsou tedy relevantní a jaké nejsou. Pozoruji totiž, že někteří (a střílím i do vlastních řad) v předvolebním nadšení nejspíš nechtěně a nevědomě upřednostňují využití příležitosti pro "šťouchnutí do oponenta" před relevantností argumentů.

14.10.2013 v 7:30 | Karma: 22,46 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Nešťastná amnestie

Prezident Václav Klaus vyhlásil při příležitosti 20. výročí nezávislosti České republiky dílčí amnestii. Osobně to považuji za nešťastný krok, kterým mne Václav Klaus rozhodně nepotěšil.

2.1.2013 v 21:42 | Karma: 24,55 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Omluva Zbyňku Pospíchalovi a společnosti Dial Telecom, a.s.

12. ledna 2012 jsem přednesl úvodní příspěvek na veřejné diskusi Svobodných na téma "regulace internetu". V rámci besedy jsem nesprávně uvedl jako příklad původce špatné konfigurace BGP směrovače společnost Dial Telecom, a.s. a jmenoval jejího zaměstnance Zbyňka Pospíchala (ne však jako původce chyby). Po upozornění beru svá slova zpět. Nesprávně jsem si totiž vzpomněl na úlohu jednotlivých aktérů ve dva roky starém článku, ve kterém jsem se o události dočetl. Tímto se omlouvám Zbyňkovi Pospíchalovi i společnosti Dial Telecom, a.s. a svá slova na jejich adresu, která jsem uvedl na zmíněné besedě, beru zpět.

1.2.2012 v 13:07 | Karma: 7,98 | Přečteno: 583x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!