Karel Zvára

Kdo je další na řadě?

24. 11. 2010 15:15:00
Španělská ministryně financí Elena Salgadová vyloučila, že by její země potřebovala finanční pomoc. Říkal jsem si, že už jsem něco podobného kdysi slyšel, ale neměl jsem čas to dohledávat. A hle, během pár desítek minut se potřebné odkazy objevily na mé facebookové zdi. A jelikož moji "zeď" na facebooku čte relativně málo lidí, podělím se s vámi o odkazy na články, kvůli kterým jsem dnes měl pocit deja-vu.
Euro
Euroda:Bruger:Twid

8. března 2010

"Řecko nebude potřebovat zahraniční pomoc a se svými problémy je schopno si poradit samo. V rozhovoru pro německý ekonomický list Financial Times Deutschland (FTD) to řekl guvernér řecké centrální banky Jorgos Provopulos." - to je uvedeno v článku z 8. března 2010. Řecko již pomoc čerpat začalo, to všichni víme.

14. listopadu 2010

"Irsko dnes uvedlo, že nepotřebuje finanční pomoc od Evropské unie a ani o ní nejedná. Popřelo rovněž zprávy o tom, že ho EU k přijetí pomoci tlačí." - to je uvedeno v článku z 14. listopadu 2010. Jak víme, pomoc pro Irsko je již schválená, ve větší výši než činí dvouletý rozpočet České republiky.

22. listopadu 2010

"Portugalský premiér José Sócrates v pondělí řekl, že jeho země finanční záchranu nepotřebuje, a vyjádřil naději, že nouzové úvěry pro Irsko ukončí nejistotu a nákazu na finančních trzích." - to je uvedeno v krátké zprávě z 22. listopadu 2010.

24. listopadu 2010

A dnes, aby toho nebylo málo, zde máme podobnou zprávu ze Španělska: "Španělská ministryně financí Elena Salgadová vyloučila, že by země potřebovala finanční pomoc.".

Už víte, proč jsem měl ten divný pocit, že už jsem to slyšel? Předpokládám, že naši osvícení evropští vládci obviní z problémů Portugalska a Španělska ošklivé "finanční spekulanty", kteří se na tyto země vrhají se zlým úmyslem je zničit a rozbít eurozónu.

"Zlí finanční spekulanti"

Kdo však jsou ti "zlí finanční spekulanti"? Obvykle jde o fondy a banky, spravující obrovská portfolia. Aktuálně nepotřebné prostředky je zapotřebí ukládat (do zlata, podniků a podobně), protože nepoužité obvykle ztrácejí svoji hodnotu - nepřinášejí úrok. Na finančních trzích lze uskutečňovat operace téměř okamžitě. Dokud investor věří, že věřitel dostojí svým závazkům řádně a včas, nemá důvod investici "stahovat". Jakmile však na trhu zavětří problém, může se rozhodnout "utéct dokud je čas", protože kdyby neutekl (k jinému aktivu), investici by znehodnotil.

Těm investorům tedy nejde zrovna o Portugalsko, ale prostě chrání svoji investici. Pokud začnou utíkat první, povzbudí v útěku i ostatní. Zmenší se poptávka po portugalských dluhopisech a ty začnou drahnout (Portugalsko bude muset nabídnout vyšší úročení). Pokud někdo Portugalsku věří, jistě tam své peníze nechá, protože získá výhodu v podobě vyššího úroku.

Co myslíte, přežije Euro a vůbec Evropská unie krach Porugalska a Španělska? A časem třeba Itálie? Bude schopná a ochotná je financovat? Máme štěstí, že České republiky se to spolufinancování "pomoci" netýká, protože ČR není členem eurozóny.

Ne nadarmo říkával F. A. Hayek, že bát se máme přílišného růstu, protože propadu se po přílišném růstu prostě nevyhneme. Pro pochopení může posloužit tento rapový klip (vystupují F. A. Hayek - představitel Rakouské ekonomické školy a John Maynard Keynes - představitel keynesiánství). A tyto státy (Česká republika také) měly rozpočtový schodek i v době růstu HDP. To nepovažoval za dobré ani Keynes (natož Hayek!)..

Autor: Karel Zvára | karma: 16.55 | přečteno: 1300 ×
Poslední články autora