Karel Zvára

Bude mít Zdeněk Tůma příležitost splnit předvolební slib?

29. 10. 2010 14:22:00
Je po volbách, mizí předvolební billboardy a někteří zvolení politici možná doufají, že na jejich sliby voliči rychle zapomenou. Pražané si jistě všimli billboardů, které lákaly voliče tématem průhlednosti činnosti radnic. V Jesenici ještě visí billboard s textem „Zapojím vás do řízení obce“. V Praze nebylo možné přehlédnout obrovské billboardy Zdeňka Tůmy (TOP 09) s nápisy „Praha musí být průhledná i průjezdná“ či „Praha musí být průhledná, ne jen pohledná“.
Praha musí být průhledná, ne jen pohledná.
Praha musí být průhledná, ne jen pohledná.Karel Zvára

Mám velkou radost z toho, že i strana, která v pražských magistrátních volbách dosáhla největšího úspěchu – TOP 09 (více než 30 %), touží po zprůhlednění té největší radnice v České republice – pražského magistrátu. Pokud se TOP 09 stane součástí pražské koalice, která sestaví radu, věřím, že právě kandidát TOP 09 na primátora, Zdeněk Tůma, prosadí v zastupitelstvu přijetí zásad pro zajištění průhlednosti.

Připravili jsme internetové stránky, které mají za účel propagovat myšlenku průhledných radnic, a s jejichž pomocí se budeme snažit dosáhnout skutečného zprůhlednění radnic ať už k němu dojde dobrovolně (usnesením zastupitelstva) nebo nedobrovolně – sesbíráním dostatečného počtu podpisů pro vyhlášení místního referenda a rozhodování o jednotlivých otázkách v referendu.

Konkrétně jde o tyto oblasti (dostupné také na www.pruhlednaradnice.cz):

Průhledné výdaje

Průhledná radnice by především neměla před svými přispěvateli (občany) tajit výdaje. Proto požadujeme, aby veškeré výdaje radnic (nad určitý limit) musely být zveřejňovány na internetu. Mnozí by mohli namítnout, že do výdajů jednotlivých radnic by měli mít možnost nahlížet jen občané, kteří v obci, městu, městysu či městské části bydlí. Myslíme si, že tomu tak není, a to proto, že obce, města, městyse a městské části jsou financovány především z přerozdělených daní vybraných na celostátní úrovni v souladu se zákonem o rozpočtovém určení daní.

Průhledné smlouvy

Obce, města, městyse a městské části uzavírají smlouvy, tyto však v některých případech obsahují ustanovení, které zakazuje text smlouvy zveřejnit (obvykle s odkazem na „obchodní tajemství“). Máme za to, že výdaje plynoucí z vybraných daní, se bytostně dotýkají všech daňových poplatníků, a tedy všichni daňoví poplatníci mají zájem na zjištění obsahu smluv a souvisejících dokumentů (příloh, dodatků, předávacích protokolů, ...). Smlouvy často obce, města, městyse a městské části zavazují k výdajům, představují tedy zatížení obecní kasy v budoucnosti. Proto požadujeme, aby všechny nově uzavřené smlouvy nesměly obsahovat hrozbu sankce v případě jejich zveřejnění, a aby všechny zveřejnitelné smlouvy, jejich přílohy, dodatky a předávací protokoly musela obec zveřejňovat na internetu.

Průhledné rozhodování

Zvolení zastupitelé a členové obecních rad konají v obecních záležitostech za voliče v zastoupení (z toho plyne i název role – „zastupitel“). Zastupitelstva jsou de facto místními parlamenty, obecní rady vládami. Máme za to, že zastupitelé a radní by (s výjimkou personálních voleb – do funkcí) měli hlasovat veřejně. Jsme přesvědčeni, že zápisy z jednání zastupitelstva i rady stejně jako texty usnesení by měly být vždy zveřejňovány na internetu.

Veřejné hlasování nepožadujeme jen v případě personálních voleb – tedy při volbě členů rady, při volbě starosty, při odvolávání. Máme za to, že skutečný názor se v takovém případě nejlépe zjistí v tajné volbě, neboť veřejné hlasování v personálních věcech může narušit osobní vztah mezi hlasujícím a osobou, o které se hlasuje. Tento princip (veřejné hlasování s výjimkou personálních hlasování) odpovídá i způsobu hlasování v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Požadujeme proto, aby zápisy z jednání zastupitelstev i rady musela obec zveřejňovat na internetu včetně jmenovitého přehledu hlasování ke každému bodu.

Je nám jasné, že splnění těchto požadavků nedosáhneme všude a během krátké doby. Bez usilování však ničeho dosáhnout nemůžeme.

Autor: Karel Zvára | karma: 22.50 | přečteno: 2125 ×
Poslední články autora