Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

certik_bertik

13. 8. 2010 21:43
biopaliva

nezdražují cenu obilí v Africe, protože Afrika naše obilí nepotřebuje, oni si to dokážou vypěstovat sami, naopak dotované zemědělské produkty ničí africké zemědělce

0 0
možnosti

pgjed

13. 8. 2010 15:12
Řada omylů

S řadou konstatování autora lze souhlasit, řada je jich ale naprosto mylná.

Zásadní omyly jsou dva:

1. Biopaliva nikterak neovlivňují cenu potravin. Vyrábí se z technických plodin a podíl orné půdy pro potraviny je jenom zlomkem celkově obdělávané orné půdy, což je jenom zlomek dostupné orné půdy. Vyrábět technické plodiny pro biopaliva na půdách horší bonity, nebo na úhorech by mělo být povinné ze zákona, protože je lépe půdu pravidelně obdělávat než ji nechat ladem.

2. Je iluzí domnívat se, že se prosadí nové palivo vyráběné v malém a na zkoušku proti palivům vyráběným v měřítku celosvětových potřeb, bez dotační, nebo legislativní podpory. Jde ale o to, aby byla u biosložky přísně zkoumána pro každého dodavatele podmínka obnovitelnosti.

Tvrdit, že omezení, nebo zrušení dotací na fotovoltaiku je nějaké násilí na vlastnických právech majitelů slunečních elektráren je pak naprostá hloupost.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

13. 8. 2010 17:40
Re: Řada omylů

"protože je lépe půdu pravidelně obdělávat než ji nechat ladem."

Tenhle nesmysl ste vzal kde? Přírodě je nejlépe když se jí do toho nikdo nemotá, nechte to zarůst keři v kterých najdou útočiště zvířata a uděláte lépe.

0 0
možnosti

Renis

13. 8. 2010 13:33
Solární energie

To se nám to pěkně vymklo z ruky. Jak to asi na tom papíře vypadalo ekologicky, ale opak je pravdou.  Na polích v nejúrodnějších krajích této republiky lány zrcadel. Nevím, ale já je čekala spíš na střechách paneláků, kde nebudou ničemu překážet a hyzdit krajinu. To opravdu není žádný předpis, který by upravoval, za jakých podmínek se smí úrodná orná půda takto zlikvidovat. Já myslím, že je. Ale nejsou odpovědní lidé, kterým by se chtělo, za tu půdu  prát. Kór, když předtím dostali nějaké to všimné. A co s těma zrcadlama bude, až přestanou vyrábět elektřinu. To se bude zase likvidovat na náklady nás všech? Jak to tak vidím, tak ano. Těžko se najde někdo, kdo by donutil ty co na tom zbohatnou, aby zase zchudli, kvůli nějaké ekologické likvidaci. Penízky ze zisku už budou dávno rozdaný po rodině a firma s nulovým účtem zkrachuje.;-(

0 0
možnosti

pgjed

13. 8. 2010 15:13
Re: Solární energie

Postavit na orné půdě sklady je ještě daleko horší.

0 0
možnosti

certik_bertik

13. 8. 2010 11:04
je pravda

že se do toho byznysu dostalo spousta chytráků, co zlikvidovali dobrou myšlenku, na druhou stranu se ty pole alespoň zachrání před developery, kteří by na těch polích udělali mnohem horší paseku

0 0
možnosti

huan

13. 8. 2010 12:22
Re: je pravda

To 'chytráctví' je neoddělitelná lidská vlastnost, plán který s ním nepočítá je od základu špatný. A právě stát je na vyrábění takových nedomyšlených plánů a příležitostí pro chytráky odborník - úředníka takové rozhodnutí nic nestojí a nic ho netlačí ke kontrole (možná s výjimkou vlastního svědomí), protože nehospodaří se svými prostředky. A andělé, kteří by to dělali skutečně zodpovědně a pro svůj dobrý pocit, se mezi úředníky vyskytují nejspíš ještě méně než v celé populaci. Soukromník si výhodnost investice pohlídat musí, nebo zkrachuje.

A po tom co developer udělá se svým řádně zakoupeným pozemkem nikomu z nás nic není.

0 0
možnosti

petrhajek.blog.idnes.cz

13. 8. 2010 10:09
sice nic originalniho,

mluvi se o tom uz davno, ale je ptreba pripominat lidem, jak to je, aby nepodlehli propagande. Takze za me R^

0 0
možnosti

buxus

13. 8. 2010 9:12
Taky karma

Teď jen abychom si to všichni pamatovali, až zas před volbami zase začnou Zelení vykládat o svých telecích nápadech.

0 0
možnosti

590130

13. 8. 2010 8:59
Tohle

by se mělo tesat.

0 0
možnosti

Hellmoon

13. 8. 2010 8:47
,,,,,

R^

Není co dodat......

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS