Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Alexandr Špáta

8. 10. 2009 8:30
Omluva

Omlouvám se Vám, pane Zvaro. U Vás u Svobodných to dělám už potřetí. K Vám jsou mé raekce neadekvátně tvrdé. Vy jste všichni velice slušní a máte skutečně pocit takřka jistoty, že pravdu máte Vy. Vždy a vždy zapomenu, že vše se od Vás odvíjí od té teorie, že bez národnosti není ani státnosti - která pro Vás vypadá neprůstřelně, ač je mylná. Proto také ty další a další neomylné důkazy, které již na mne prostě působí opravdu jako naivita. Kdysi jsme si to s jedním z Vašich členů, dokonce autorovi knih o tom, bez emocí vymailovali.

0 0
možnosti
E

elverano

7. 10. 2009 19:53
.

Takto absurdní výklad tohoto článku sem ještě neviděl. Doufám, že nikdo nemůže myslet vážně, že by Evropksá rada nahrazovala ratifkační akt "neposlušného státu". Tento nesmysl nevyplývá ani z citovaného textu článku a navíc je to v rozporu s mezinárodním právem.  Smyslem onoho  ustavení je stanovit kvorum ( 4/5) kdy má cenu se věcí nějak zabývat a se státem, který má s ratifikací problem, nějak jednat nebo celou ratifikaci ukončit.

0 0
možnosti
KZ

Karel Zvára

7. 10. 2009 20:02
Re: .

Ten rozpor s mezinárodním právem by mě opravdu zajímal. Dokonce se právníci, kteří znám (ústavní vs. evropští) nedokáží shodnout na tom, jestli jsou mezinárodní smlouvy "nad Ústavou" nebo "těsně pod Ústavou". Váš výklad je samozřejmě možný, to v článku uvádím.

Mohl byste, prosím, poukázat na konkrétní "mezinárodní právo", které by zároveň bylo nadřazené Lisabonskou smlouvou novelizovaným smlouvám (o Evropském společenství, o Evropské unii)? Rád bych takové viděl, a to ať již bych se na to díval optikou kterékoliv skupiny právníků (z těch, o kterých jsem psal v prvním odstavci). Rád se poučím.

0 0
možnosti
J

jirkaknop

7. 10. 2009 18:57
Vždy doporučuje ke schválení

jednotlivým zemím konference vlád zemí EU. Tedy ať je či není konvent, konference vždy obdrží buď mandát (bez konventu) nebo návrh Rady a o něm NEROZHODUJE, jak se domníváte, ale na základě konference jej předloží k ratifikačnímu procesu podle zemí EU.

Co je na tom zvláštního? Jinak pokud se věc neratifikuje, tak to nemůže ratifikovat Rada, ale vrátí se jí to (pokud 4/5 ratifikují) a rozhodne co dál - jestli předloží změny , zruší změny a vždy znovu nastupuje mandát pro Konferenci nebo jednání konference o změnách.

Nic zvláštního, kromě složitosti na tom nevidím.

0 0
možnosti
KZ

Karel Zvára

7. 10. 2009 19:01
Re: Vždy doporučuje ke schválení

Ano, já netvrdím, že o tom rozhoduje konference. Pokud jde o "vrátí se to Radě", bylo by to hezké. Ale v tom případě bych namísto "referred" očekával "returned", nejlépe s upřesněním, že návrh ne stává nevalidním a nepřijatým.

Pokud by to mělo být tak, jak tvrdíte, bylo by to dobré. Já se však obávám, že z toho (pokud vstoupí LS v platnost) bude předmět sporu, pokud rovnou nebude uplatněn výklad podle druhé možnosti, kterou jsem uvedl (tj. ratifikaci namísto členského státu provede Evropská rada).

0 0
možnosti
KZ

Karel Zvára

7. 10. 2009 18:48
tisková oprava

Protože článek nelze po zveřejnění opravit, opravuji takto: v odstavci začínajícím "Pokud platí druhá možnost" je chyba. Konvent přijímá doporučení konsensem (ne prostou většinou, jak jsem uvedl). Na výsledku to ale nic nemění..

0 0
možnosti