Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

Radek0075

13. 8. 2009 10:27
To snad nemůžete myslet vážně.

Žijeme v EU, el. energie se nakupuje na burze. Stát na to nemá nejmenší vliv. On její cenu nemůže libovolně snižovat. Navíc pokud by se tak stalo, za tu samou cenu by jí musel prodávat pochopitelně i do "zahraničí".

0 0
možnosti

WIFI

14. 8. 2009 9:11
Re: To snad nemůžete myslet vážně.

k burze: Máte bohužel pravdu, díky kvalitním přístupovým dohodám se musí cena řídit pseudoburzou, kde je nedostatek elektřiny vyvolaný politicky, tj. nestavět velké zdroje  např. v Rakousku, Německu. Přístupový dohody měly obsahovat možnost francouzského modelu - co je mi do toho, že rakušáci nemají elektřinu ? Mají si postavit elektrárnu ne hračky (větrníky, slunečníky atd.)

0 0
možnosti
PJ

Hip

13. 8. 2009 9:43
zisky čezu

plynou hlavně z výroby a prodeje elektřiny, cena distribuce je regulovaná státem a pokrývá náklady na provoz a údržbu sítě. Dividendy, které stát získá ze zisku čezu, jdou do rozpočtu tak jako tak. Takže je úplně jedno, jestli se 13 důchody budou dávat ze zisku čezu nebo z rozpočtu, protože je to jedno a to samé.

0 0
možnosti
J

jirkaknop

13. 8. 2009 10:26
Re: zisky čezu

Není to stejné. Dividendy se vyplácejí z čistého zisku společnosti. Což znamená,že je dostanou i ostatní akcionáři. Zatímco odvody do rozpočtu ve formě daní jdou přímo státu. Namísto dividendy atohoto absurdního přerozdělování by lepší byla investice a to především kvůli zbytečné administrativě.

0 0
možnosti