Sluneční elektrárny, řepka, a (nejen) ruské obilí

13. 08. 2010 8:43:00
V posledních letech jde společnost zdánlivě od extrému k extrému. Nejdřív je sluneční a větrná energie podporována, nyní zatracována. Jediné v čem se situace nemění je silový přístup státu k její výrobě a využívání. Stát (i EU) se do výroby a distribuce energií stále (a čím dál více) plete. Ale proč?

Ondřej Littera MF DNES

Důvodem, pro který jsem napsal tento článek, je snaha upozornit na skutečnost, že samotný postoj k jakékoliv lidské činnosti nemusí být tím nejdůležitějším. Za mnohem důležitější považuji samotnou skutečnost, zda se do svobodné snahy o úspěch plete státní orgán či nikoliv. Státním orgánem míním i Evropskou unii i když nadřazenost práva EU (zejména sekundárního a terciárního) českému právu vzhledem k občanům ČR neuznávám. Jsem totiž toho názoru, že mezinárodní závazek státního subjektu nemůže automaticky stanovovat povinnosti (v případě EU dokonce v bianko formě) jeho občanům.

V nedávno minulých letech jsme byli svědky boomu veřejné podpory výroby tzv. "obnovitelné energie". Předpisem, který veřejnou podporu výrobě elektřiny nařídil, byl zákon 180/2005 Sb (4. volební období, sněmovní tisk 529). Je asi zajímavé poukázat na skutečnost, že prezident zákon nepodepsal (ale ani nevrátil sněmovně), a že zákon ve 3. čtení podpořili poslanci ČSSD, KDU-ČSL (včetně Miroslava Kalouska), KSČM i US-DEU; proti zákonu hlasovali poslanci ODS. Problém tohoto zákona vidím právě v té veřejné podpoře. Veřejná podpora totiž v tomto případě znamená, že každý odběratel proudu nuceně hradí i příspěvek na dotace výrobcům "obnovitelné energie". Taková obnovitelná energie je tedy mnohem dražší a neprsazuje se přirozeným způsobem. Všichni odběratelé energií jsou přitom nuceni kupovat si něco o co nestojí. Aby bylo jasno, nemám nic proti sluneční energii ani proti větrníkům jako takovým. Jsem jen přesvědčen, že nucená podpora (ano, nucená, každý z nás to platí ať chce nebo ne) deformuje trh. Sluneční elektrárny totiž stojí na polích, které by jinak vlastníci mohli využít například pro pěstování obilí, brambor nebo třeba pro chov vepřů.

Současné tendence zakazovat sluneční elektrárny ("Sluneční elektrárny na poli jsou zvěrstvo, zakážeme je", Aktuálně.cz) mohou potom vypadat jako ústup od veřejné podpory. Tak tomu však není. Jde opět o regulaci omezující vlastnická práva. První regulace (veřejná podpora "obnovitelných zdrojů elektřiny") měla za důsledek konfiskaci části majetku odběratelů proudu (co jiného je násilné - nedobrovolné - odebrání majetku - ať peněz nebo věcí - třeba ve formě "příspěvku na obnovitelné zdroje"?). Druhá regulace (zákaz "solárních polí") zase znemožňuje vlastníkovi využít jeho majetek tak jak by sám chtěl (třeba by to i v současné situaci bylo pro některé pozemky nejvýhodnější - dokáži si to představit například na velmi strmých jižně orientovaných stráních).

Další ukázkou pokřivení trhu regulací je povnný podíl přimíchávaných "biosložek" do paliv (MEŘO u nafty, ethanol u benzínu). Docela chápu ty, kteří se výrobě těchto vynuceně žádaných komodit věnují. Usilují o vlastní úspěch a právě to usilování o úspěch je hnacím motorem nejen kapitalismu, ale celé lidské společnosti. Čím jiným je snaha o založení rodiny, o získání lepšího postavení ve společnosti či o získání majetku? Lidé jsou takoví z přirozenosti a nezbývá než tento fakt přijmout.

Povinný podíl biopaliv v palivech generuje poptávku po biosložkách. Pokřivuje trh, neboť v důsledku znamená, že bez biosložek nemohou fungovat běžné benzinové a naftové motory (aby bylo možné benzin a naftu u čerpací stanice prodat, musí obsahovat biopaliva v určeném množství). Stejně jako "solární pole", řepka i obilniny (mezi ně patří i kukuřice) na výrobu biopaliv, i další zemědělské produkty (nejen obilniny, ale i např. chov skotu) potřebují půdu. Vzájemně si tak konkurují, a to na trhu se vzácným statkem. Země totiž není nafukovací a tak je půdy jen omezené množství.

Povinně podporovaná solární pole i povinně podporované pěstování plodin na biopaliva tak konkurují klasické zemědělské produkci. Automaticky tak zdražují potraviny, a to jak z důvodu zdražování paliv (o biopaliva "vylepšené" benzín a nafta jsou dražší) tak z důvodu zdražování samotných potravin (využití půdy je dražší kvůli poptávce po biopalivech a půdě pro solární elektrárny; suroviny, polotovary i výrobky je navíc zapotřebí převážet a v konečné ceně je tak zahrnuta i zvýšena cena za paliva spotřebovaná při přepravě).

Sami si tak platíme vyšší životní náklady (především cena potravin). Zákazem výstavby solárních elektráren zase možná potlačíme technologii, která by nám mohla dávat levnou a ze vzdálené termojaderné reakce (na Slunci) získanou elektřinu.

Rusko nedávno zakázalo vývoz obilí ("Ruské požáry zdražují obilí, i Česku hrozí růst cen jídla", iDnes). Hrozí nám zvýšení cen potravin z důvodu menší dostupnosti obilovin. Sami si přitom platíme (!) využívání zemědělské půdy pro jiné účely než pro potravinářské (ať již pro zpracování na potraviny či na píci). Za drahé potraviny tak můžeme nadávat leda tak sami sobě.

Biopaliva nebo solární elektrárny mohou být užitečné, musejí se však prosadit ve skutečné tržní soutěži. Jen tak z nich můžeme mít skutečný užitek.

Nedovolujme proto jiným, aby vymýšleli a stanovovali co je pro nás dobré. Umožněme všem, kteří se snaží uspět, aby přicházeli se svými produkty a soutěžili o přízeň zákazníků.

Státe i EU, nechte nás být.

Autor: Karel Zvára | pátek 13.8.2010 8:43 | karma článku: 24.13 | přečteno: 1559x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 103 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.21 | Přečteno: 315 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.51 | Přečteno: 646 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...